Barn spekulerar om föräldrar och familjer
Jag blir aldrig trött på farmor, men det blir farfar.
(Therese, 6 år)
Farmor betalar barnbiljett på bussen. På det viset sparar hon pengar och känner sig tio år yngre.
(Nanna, 6 år)
Min mamma är så himla fin, för hon har så långa bröst.
(Bjarne 6 år)
Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp barnet, medan pappan gick fram och tillbaka till banken.
(Anette, 7 år)
Pappa säger att mamma är medvetslös när hon köper kläder.
(Tor, 6 år)
De vuxna kan äta så mycket godis de vill, vara uppe så länge de vill och sminka sig så mycket de vill. Det hemska är ju att de inte vill det.
(Louise, 7 år)
Ett pensionärshem är en sorts kennel för gamla människor. Familjerna kan lämna de gamla där om de ska åka på semester eller om de vill vara i fred. Fast de behöver inte ha koppel på sig.
(Pelle, 6 år)
Jag vet att det finns rymdvarelser. E.T. och Roger Pontare och Raptur RX2. Men de är snälla.
(Filip, 7 år)
Förr i tiden var tandläkaren en farlig person. Han använde järnstänger och drog ut tänder överallt. Till och med visdomständerna drog han ut. Därför visste folk inte så mycket på den tiden.
(Dag Emil, 7 år)
Jag tycker om att slå min syster. Inte medvetslös, bara så att hon förstår allvaret.
(Jörgen, 7 år)
Det är väldigt typiskt för föräldrarna att skylla på sina barn om det till exempel inträffar en katastrof i lägenheten.
(Oliver, 6 år)
Jag tror folk var lyckligare förr i tiden. I alla fall såg det ut så. Idag blir barnen tvingade att skratta och se glada ut.
(Mattias, 6 år)
Förr i tiden var de inte så bortskämda. De hade inga lekar eller soffkuddar eller Mariekex. Istället hade de mera gråa saker som inte var farliga för naturen.
(Håkan, 6 år)
När man gifter sig ger man varandra ett tysthetslöfte. Om man inte håller det, måste man skilja sig och då måste man dela på lamporna och knivarna och för det mesta kan man inte komma överens om vem som ska ha barnen. De som inte kommer överens om det måste gå till en börsmäklare. Han bestämmer att den ena ska ha barnen och då får den andra ett extra matbord eller nåt istället.
(Regina, 7 år)
När jag slåss med min lillebror får jag inte slå tillbaka. Det gör jag inte heller. Jag biter istället.
(Susanne, 7 år)
Mamma säger att jag är svartsjuk på Simon, men det är inte sant. Det är bara helt vanligt hat.
(Ingrid, 8 år)
Det blev så många barn eftersom tanterna inte jobbade utan hade barnen som jobb. Och när barnen blev större blev mammorna nästan arbetslösa, därför måste de få nya hela tiden.
(Eskil, 7 år)
Bortsett från att hon är död är mormor min bästa vän.
(Sonja, 7 år)
Min mormor är inte så gammal som hon ser ut och det ska hon vara glad för.
(Ida, 6 år)
När mormor var ung var hon kvinnosakskvinna. Men sedan gifte hon sig med morfar som var trädgårdsmästare och då kan man nästan säga att hon blev grönsakskvinna istället.
(Espen, 6 år)
Morfar är så gammal att han inte kommer ihåg längre varför han tycker om kvinnor.
(Tore, 8 år)
Gamla tanter lägger inte ägg. När de är så där fyrtio eller femtio år slutar tanterna lägga ägg. Det betyder att de inte längre kan producera människor. Kläckningen börjar någon gång i fjortonårsåldern och pågår ända till medelåldern.
(Johannes, 8 år)
När man gifte sig förr i tiden, var det för att staten sa det och prästerna tyckte att det var bäst. Idag kan man slå sig ihop med den ena sambon efter den andra utan att staten vare sig säger mu eller bä.
(Tove, 7 år)
Förr i tiden fick pappan inte lov att föda barn. De tyckte att det var omusikaliskt. Men idag är det vanligt att mannan och pappan föder barnet tillsammans.
(Kathrine, 6 år)
Man måste inte gifta sig i kyrkan. Man kan gifta sig på socialkontoret. Eller man kan flytta ihop utan att tala om det för någon. Det viktigaste är att man vet det själv.
(Nina, 6 år)
När man gifter sig spelar organismen en sorgmarsch medan bruden går mot mannen.
(Stina, 6 år)
När man gifter sig, så får man inte skratta. Och så får man inte säga nej.
(Cathrine, 5 år)