Rivaliteten mellan storstadspersoner och folk från landsbygden går långt tillbaka. Men spelar det verkligen någon roll vilken utbildningen du har eller vilken bil du kör? Sunt förnuft är svårt att komma över ändå. Det visar bonden i den här skämtet, som läxar upp stockholmaren rejält! Här har vi en riktig klassiker som berättats i många olika versioner, men det här är min favorit.
En norrländsk bonde står och passar en stor flock får som betar på fjället när plötsligt en splitter ny BMW stannar till på vägen intill. En yngre stockholmare i Armani-kostym, Gucci-skor, Ray Ban-solglasögon och Hugo Boss-slips sticker ut huvudet och ropar till bonden.
 
– Om jag räknar ut hur många får du har på betet, kan jag ta med mig ett av dem då?
 
Använder sin moderna teknik
Bonden tittar förvånat på mannen, sedan ut över den spridda flocken och svarar:
 
– Visst, det är okej för mig.
 
Killen kör sedan fram sin BMW till bonden, tar fram sin senaste iPhone som han lägger på motorhuven. Med hjälp av sin moderna klocka kopplar han sedan upp sig mot NASA.
 
Via en app så kontaktar han ett GPS-satellitnavigationssystem, hämtar in den exakta positionen och matar in den i en annan satellit som scannar av betesområdet med en ultrahögupplöst kamera.
 
Sedan öppnar han den digitala bilden i Adobe Photoshop för att justera format från PNG till JPG och exporterar den sedan till ett avancerat bildanalysprogram.
 
Inom några sekunder får han ett e-postsvar i retur till sin nya MacBook där det står ”Image processed and data stored”. Då loggar mannen in på en MS-SQL-databas via ODBC och kopplar på ett Excel-dokument med flera komplexa formler.
 
När det är gjort kör han all data via e-posten till Xircom och på ett ögonblick får han respons.
 
”Du är…”
Avslutningsvis skriver mannen ut en fyrsidig flerfärgsrapport på sin trådlösa HP Hitech Mini Laser Jet, kastar ett öga på sista sidan och säger självsäkert till bonden:
 
– Jaha, där ser man, du har exakt 1 748 djur.
 
– Det stämmer, säger bonden. Så du kan ta med ett av fåren.
 

En stockholmare har det inte alltid lätt

 
Han tittar sedan på när mannen går runt för att välja ett av fåren som han därefter jobbar hårt med för att få ner i bagageluckan på sin lyxiga bil. Då säger bonden:
 
– Om jag kan säga exakt vad du jobbar med, kan jag få tillbaka fåret då?
 
Mannen tänker efter en stund, men går sedan med på det.
 
– Du är konsult, säger bonden.
 
– Det är faktiskt rätt, svarar mannen chockat. Hur visste du det?
 
– Det var inga problem. Du kom hit utan att någon bett dig om det, tog betalt för att berätta något som jag redan visste och dessutom har du ingen aning om den här branschen fungerar. Så var snäll och öppna bagageluckan och lämna tillbaka min hund…
 
Dela gärna detta skämt om du skrattade!